Känner du till hur de kriminellas brottsmanus för brottet bedrägeri ser ut? Eller för brottet näringspenningtvätt? Kan du i så fall också se hur du och din organisation skulle kunna bli en del av ett sådant brottsmanus? Och vet du vad som räcker för att du och dina medarbetare även skulle kunna hamna i att begå brottsliga gärningar på jobbet, mot ert nekande, med ett så kallat likgiltighetsuppsåt?
Dessa och många fler frågor kommer dagens talare att ta upp och reda ut. För att visa på hur viktigt det är att i sitt Compliance-arbete veta om även de straffrättsliga reglerna och de straffrättsliga riskerna. För att skapa ett skydd mot att organisationen i sig inte är en del av den kriminella ekonomin men också för att se till att ingen medarbetare drabbas av den yttersta konsekvensen som blev verklighet för advokaten i Högsta domstolens dom ”Advokatens överföringar”; att dömas för att ha begått brott på jobbet.
Under medlemsmötet kommer Marie Wallin att gå igenom hur det kunde bli så och då även belysa den allmänna rättsprincip som Högsta domstolen använde sig av i advokat-fallet. Vilka lärdomar kan vi alla dra från det fallet? Hur kan vi skapa ett riktigt och hållbart skydd mot det här? Konkreta tips på vägen i att skapa effektiva motåtgärder utlovas också.
Marie Wallin är författare, jurist, tidigare kammaråklagare och ”Årets kreditprofil 2024”.